Friday, July 15, 2016

Kudumisvõistlus Setomaa külade käsitööpäeval Velnas

Kui täiesti aus olla, siis neljapäeval, 14. juulil 2016 toimunud käsitööpäev oli Setomaa 1. külade käsitööpäev. Kogu see vahva ettvõtmine oli juba algselt mõeldud traditsioonina, mis ringleks mööda Setomaa erinevaid külasid ja kaasaks kogukondade käsitöömeistreid. Mustrit või algoritmi, mille järgi järgmine küla välja valida, veel ei ole, aga häid mõtteid jagub. Varsti saame teada ...

Minu järgmiste kinnaste materjal, mis
Otsa Sirje on seentega värvinud

Seniks aga lubage mul pisut tutvustada võistlust, mida mind paluti appi korraldama. Kagu Kudujad on Seto Käsitöö Kogo liige ja korraldajate poolt oli igati mõistetav selline valik.

Erinevaid töötube oli palutud korraldama põhiliselt Velna küla "raskekahurvägi". Nimelt elab selles väikses külas ka eelmise aasta Seto Kuningriigi käsitöömeister Linnuse Marje, kes juhendas taimevaiba kudumist. Samuti on Kuremäe Anni tugev sukakuduja, külavanem Valve kangakuduja (ja vihavalmistamise õpitoa eestvedaja) ning pärit on sealt veel terve trobikond Setomaal kuulsaid käsitöölisi, leeloema Vabarna Maretiga eesotsas.

Auseri Taimi juhendas lastele mõeldud paelapunumist, Vabarna Maret lillevaiba sidumist ja
Lillevaiba õpitoas
märgviltimist, Otsa Sirje "nõiaköögis" podisesid taime- ja seeneleotised ning lõng võttis uskumatuid kauneid toone, KOSTIPÄIVA emandad aitasid lõunat valmistada.

Peale maitsvat kalasuppi oligi aega 5-vardaga kudumises mõõtu võtta. Meil oli koos Kogo tegevjuhi Kala Ingritiga valmis mõeldud hulk tegevusi, et kudujad/võistlejad viia ühe tavalise Seto naise igapäevaelu päevatoimetuste keskele.

Juhend nägi ise välja selline: 
"Varrastel kudumine on ajast aega olnud Seto naise igapäevaseks tegevuseks. See pidi mahtuma argitoimetuste vahele. Tule, osale ja pane ennast proovile, kas saad hakkama peene lõngaga kudumise ja kõige muu igapäevase talitamisega ... SAMAL AJAL! 
Kui võistlus algab, siis ... 
1. Loo valge lõngaga üles igale varadale 12 silmust, seega kokku 48 silmust. Koo valge lõngaga ka esimene rida.
Lapsel on vaja juuksed kooliks korda seada. 
Punu „pats“ lõpuni ja kinnita sõlmega.
2. Koo punase lõngaga kaks rida.
Perele on vaja lõunaks süüa teha. Koori üks kartul.
3. Koo valge lõngaga kaks rida.
Tuba on vaja õhtuks korda sättida. Too kaevult kruusitäis vett.
4. Koo punase lõngaga kaks rida.
Mine korja seitset erinevat taime ja pane kruusi tuba ehtima.
5. Koo valge lõngaga kaks rida.
Last on vaja aidata õppetükkide tegemisel. Lahenda ülesanne.
6. Koo punase lõngaga kaks rida.
Pane vardad kotti, oled hakkama saanud. Tubli!
Vahetegevused, mis koduseid toimetusi markeerisid

Nagu näete, siis toimus osalejate totaalne jooksutamine. Kõik punumised, vee toomised ja koorimised jm toimusid kaugemal laual, "kaev" oli lausa metsa veeres. Kooti kenasti reas ja see andis pealtvaatajatele hea võimaluse kogu tegevust lähedalt jälgida. 

Osalejaid oli 7, kellest üks liitus võistlusega küll ca 15 minutit hiljem, aga kuna taskus tubli diplom Viljandi Kultuuriakadeemiast, siis vahe esimestega kahanes silmnähtavalt. Väga tubi, Andersoni Sigre!

Silmuste loomise rasked hetked
Jane, Taimi, Maret ja Pille lahendavad õppetükke
Taimi ja Sigre võistlushoos
Pille, Jane, Taimi ja Maret patsi punumas
Sigre ja Siiri koorivad kartulit, taamal korjab Maret seitset sorti lilli
Võit on magus!
Võistluse võtja pidi kõik ettenähtud ülesanded kõige kiiremini ära lahendama. Samas pidi ka kude olema kaunis ning korrektne. Sellega sai esimesena hakkama Seto Kuningriigi ülembsootsa Vabarna Jane ning Kagu Kudujate kaunis käpikupaar jääb talle seda põnevust täis mõõduvõtmist meenutama. Aitjuma kõigile osalejatele!



No comments:

Post a Comment